Τα Παραμύθια του Σαββάτου… γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*
Ιστορίες και παραμύθια που ζωντανεύουν …τις νύχτες. Φόβοι, εφιάλτες, τέρατα, γοργόνες και φανταστικοί φίλοι που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε άγχη, φοβίες και …αλήθειες της ζωής. Παραμύθια που σώθηκαν στο χρόνο με δυνατά θέματα. Ιστορίες που γράφτηκαν για να βοηθήσουν τις δυσκολίες των παιδιών. Πάνω απ΄ όλα όμως, όμορφα λογοτεχνικά αναγνώσματα που θα γεμίσουν την ψυχή και το μυαλό με εικόνες , λέξεις και σκέψεις για πολύ πολύ καιρό…
Γιατί όπως λέει η Αγγελική :« Γιατί είναι που, καρδούλα μου, παραμυθένια λόγια στάζουωε μέλι στην καρδιά και σε βοηθούν να αντέχεις. »
Ο Ωρίωνας και το σκοτάδι, ΄Εμα Γιάρλετ, εκδ. Ψυχογιός
Φόβος, σκοτάδι και παιδί… Συνδυασμός συνηθισμένος και από τους πιο ισχυρούς. Η ιστορία αφορά τον μικρό Ωρίωνα που αν και δεν θα έπρεπε να φοβάται τίποτα αν σκεφτεί κανείς και τον μύθο που συντροφεύει το όνομα του, εκείνος πάλι έχει πολλούς φόβους, όπως τα σκυλιά, τις σφήκες, τα ποδήλατα, τα μπαλόνια όταν σκάνε, τις αράχνες, τα τέρατα, τα ύψη, τη γιαγιά του όταν θυμώνει… Αλλά ακόμα πιο πολύ απ όλα αυτά έχει έναν ΦΟΒΟ που τον κάνει να τρέμει σαν φύλλο… Φοβάται το σκοτάδι, το μαύρο, το βαθύ , το αδιαπέραστο…Και τι δεν έχει κάνει να το ξεπεράσει : Να φτιάξει την νυχτερινή του όραση τρώγοντας καρότα, να εφεύρει λάμπα που δεν σβήνει ποτέ. Να πάρει πυγολαμπίδες για κατοικίδια. Να οργανώσει διαμαρτυρία πώς να απαγορευτεί το σκοτάδι. Να αιχμαλωτίσει τον ήλιο. Αλλά τίποτα δεν κατάφερε να απαλύνει κάπως τούτο τον φόβο. Μόλις έρθει η ώρα της καληνύχτας της μαμάς, εκείνος νοιώθει αυτόν τον φόβο να θεριεύει. Κι ένα βράδυ ζωντανεύει στ αλήθεια το Σκοτάδι και παίρνει μορφή και φωνή και προσκαλεί τον Ωρίωνα σε μια απίστευτη περιπέτεια… Και τότε όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και το Σκοτάδι με το μικρό αγόρι να γίνουν …φίλοι!
Πρωτότυπη, υπέροχη και πολύ ζωντανή τούτη η ιστορία. Για τους φόβους που δεν ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Για όλα εκείνα τα παιδιά που η φαντασία τους φτιάχνει θαύματα, αλλά και σημεία και τέρατα. Για τους γονείς που δεν ξέρουν πώς να συμβουλέψουν τα παιδιά τους. Για τις φοβίες ,που μόνο σαν τις πολεμήσουμε πλάι πλάι και μπαίνοντας μέσα στο «πετσί τους » θα νοιώσουμε την πραγματική τους διάσταση. Για τους ατρόμητους και λάτρεις των φανταστικών περιπετειών. Έξυπνη και πραγματικά συναρπαστική η ιστορία του Ωρίωνα που μπορεί κάποιος να την ζωντανέψει μαγικά μέσα σε μια …τάξη και τα δει τα πιο απίστευτα αποτελέσματα. Για να μάθουν οι μικροί να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, τα άπιαστα και τα ακατόρθωτα. Για να μπούμε όλοι σε μια άλλη διάσταση και εκλογίκευση των υπαρκτών φόβων των παιδιών που θέλουν ιδιαίτερους και προσεκτικούς χειρισμούς.
Κι αν ζωντανέψετε με κούκλες τον Ωρίωνα και τον νέο του φίλο το Σκοτάδι, ε τότε, τα χαμόγελα και το …φως θα κυριαρχήσει στην ψυχή και στο μυαλό των μικρών παιδιών!
Καταπληκτική η εικονογράφηση του βιβλίου μάλλον από την ίδια την συγγραφέα την Έμα Γιάρλετ με τρισδιάστατη τη φιγούρα του Σκοταδιού και υπέροχα σκίτσα και χρώματα!
Για παιδιά από 4 χρόνων!
Tο Ουφάκι, Αύγουστος Κορτώ, εικ: Πέρσα Ζαχαριά, εκδ. Πατάκη
Ο Μάνος είναι ένα οκτάχρονο αγόρι, από εκείνα τα παιδιά που αμφιβάλουν, αγχώνονται, φοβούνται και δεν πολύ τολμούν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Από τα παιδιά που ντρέπονται, από τα παιδιά που τα σώζει …η μαμά από τα δύσκολα. Βασικά, είναι ένα κανονικό παιδί που η διαφορά του από τα άλλα είναι πως η μαμά του …είναι μάγισσα. Ήμήπως όλες οι μαμάδες των οκτάχρονων και όχι μόνο παιδιών είναι λίγο ή πολύ …μάγισσες. Του Μάνου όμως η μαμά είναι το θέμα σε τούτη την πολύ αληθινή, πολύ καλογραμμένη και πολύ αγαπημένη ιστορία του Αύγουστου Κορτώ ή κατά κόσμον Πέτρου Χατζόπουλου. Στα δύσκολα λοιπόν ή τα βράδια που οι σκέψεις μεγαλώνουν και ο ύπνος αργεί ένα μικρό «Ουφ» ξεφεύγει από τα χείλη και την ψυχή του μικρού αγοριού. Άλλες φορές πάλι η μαμά του που είναι « μάγισσα» μαντεύει πότε έρχεται θάλασσα ολόκληρη από Ουφ και τα κατατροπώνει στη στιγμή. Ώσπου μια μέρα ένα Ουφάκι με μορφή και μιλιά εμφανίζεται μπροστά του κι αρχίζουν άλλες ιστορίες, αλλαγές πραγμάτων, σκέψεων, δράσεων και …αντιλήψεων. Κι ίσως εκείνο το Ουφάκι να φτάσει να γίνει ο πιο κολλητός φίλος του Μάνου, αν το καταλάβει κι αν διαπιστώσει πως δεν είναι και τόσο …κακό!
Μια ιστορία γεμάτη αλήθειες. Αλήθειες που αναγνωρίζουν μικροί μεγάλοι και που τις λέμε σημάδια των καιρών. Η εξέλιξη, η ταχύτητα της τεχνολογίας, η κρίση, οι απαιτήσεις γονιών από τα σημερινά παιδιά, το σχολείο, η εικόνα μας ή το « Image» όπως το λένε οι νέοι σήμερα είναι παράγοντες που φέρνουν μεγαλύτερα άγχη σε όλους. Και το πιο παράδοξο, τούτο το άγχος κυριαρχεί πια πολύ περισσότερο στα παιδιά. Μια λέξη, μια φράση μια «ταμπέλα» είναι αρκετά να μαζευτούν όλα τα Ουφ του κόσμου σε μια παιδική ψυχή που το μόνο που θα έπρεπε να έχει θα ήταν ανεμελιά και …όμορφα χρόνια. Ουτοπία για την σημερινή εποχή , όμως ευτυχώς που υπάρχουν πάντα από μηχανής θεοί. Μαμάδες ή και μπαμπάδες ή και φίλοι πραγματικοί ή φανταστικοί που εξαφανίζουν τα προβλήματα αμέσως ή χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις την κατάλληλη στιγμή. Το Ουφάκι του Αυγούστου Κορτώ είναι από τους πιο ευφάνταστους ήρωες του σήμερα. Είναι ότι ακριβώς κρύβει η αγωνία, η φαντασία και η ψυχή ενός μικρού παιδιού. Ένας τέτοιος μοναδικός φανταστικός φίλος που εξηγεί, προτρέπει, διαλύει και ανασυνθέτει την ίδια την καθημερινότητα, τη ζωή και τις μικρές χαρές που δικαιούνται όλοι. Είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, είναι η αποδοχή τους εαυτού μας, των δυνατοτήτων, η παρόρμηση, η τόλμη και ο κυματοθραύστης των λαθών μας.
Καταπληκτική ιστορία , ίσως για μεγαλύτερα παιδιά από 5 χρόνων ή παιδιά που διαβάζουν και κατανοούν τις σημερινές δυσκολίες. Ίσως πάλι να΄ναι ένας χρήσιμος οδηγός για όσους δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν μόνοι τους καταστάσεις. Ό,τι κι αν είναι με σιγουριά ξέρω πως τούτο το Ουφάκι θα γίνει αξιαγάπητο και φίλος πολλών που θα ταυτιστούν μαζί του ή με τον Μάνο και θα φωνάξουν κάποια στιγμή ένα άλλο μεγάλο ΟΥΦ σαν τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από όσο περίμεναν.
Ευφάνταστη λοιπόν, ιστορία, πολύ δυνατή γραφή, πρωτότυπη και απολύτως συνυφασμένη στο σήμερα. Καταπληκτικές και οι εικόνες της Πέρσας Ζαχαριά.Τούτο το Ουφάκι βατραχάκι θα σας μαγέψει και θα σας γεμίσει με μια σοφία μοναδική!
Θα πάθεις για να μάθεις, θα νοιώσεις αν θες να ζήσεις, θα πονέσεις, θα πικραθείς, θα αστοχήσεις, θα δειλιάσεις αλλά στο τέλος αν το θες και πιστέψεις σε σένα θα βγεις νικητής!
Για παιδιά και για μεγάλους που αγαπούν τις έξυπνες και καλές ιστορίες!
Η Γοργόνα, Αγγελική Δαρλάση, εικ: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Μεταίχμιο
Λένε στους θρύλους τους παλιούς και σχεδόν ξεχασμένους πως οι γοργόνες ζούσανε στην Μαύρη Θάλασσα. Πως ακόμα έπλεαν και κατέβαιναν στο Αιγαίο πέλαγος κάθε Σάββατο Βράδυ τα μεσάνυχτα. Αλήθεια να΄ναι η παραμύθια κανείς δεν ξέρει να μας πει. Είναι όμως παράδοση του τόπου μας που έζησε στο χρόνο, άντεξε και διατηρείται ως τις μέρες μας ζωντανή. Ειδικά εκείνη η ιστορία με την πεντάμορφη γοργόνα τη μικρή αδελφή του Μεγαλέξανδρου που λέγαν πως την είχαν ανταμώσει όλοι σχεδόν οι ναυτικοί του πάλαι ποτέ αρχαίου κόσμου. Κι ήταν μια η έννοια της και ένας ο λογισμός της ,να μάθει αν ο αδελφός, ο μέγας στρατηλάτης ήτανε ακόμα ζωντανός και ανάμεσα στους φίλους, τους γνωστούς και συγγενείς του. Κι όταν της έλεγαν πως δε ζούσε θύμωνε και αναταραχή γινότανε μεγάλη, φουρτούνα που έσπρωχνε ναύτες και καράβια ίσαμε τον πάτο της θάλασσας, από τη λύπη, τον καημό, το φοβερό μαντάτο. Και σαν της λέγαν πως ζούσε και βασίλευε τον κόσμο ακόμη, εκείνη γαλήνευε και ηρεμούσε κι άπλωνε τα ολόμαυρα μαλλιά της στο πέλαο που έλαμπε πια και μαγευόταν ο τόπος από το τραγούδι και την ομορφιά της….
Κι αν ήταν ψέμα για αλήθεια κανείς δεν ξέρει να το πει γιατί ΄ναι πάντα τόσο μπερδεμένα τα παραμύθια…
Έμμετρη, υπέροχη και γοητευτική η νέα ιστορία της νεοελληνικής μυθολογίας τςη Αγγελικής Δαρλάση. Η γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου από τις πιο γνωστούς κι αγαπημένους θρύλους όλων μας, πάντα συγκινεί και θυμίζει…Ελλάδα. Έχει εκείνο το γαλάζιο της θάλασσας που γίνεται σκούρο και τρανό κι απόκοσμο σαν αγριεύει κι ύστερα πάλι γλυκό, ήπιο και με χίλιες δυο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις σαν γαληνέψει. Κι έχει στοιχείο του το νερό και εκείνα τα τέρατα που χουν μορφή, πλανεύτρας και μάγισσας γυναίκας σαν την ίδια τη θάλασσα. Κι έχει δύναμη τούτος ο στοίχος, τούτη η γραφή της Αγγελικής, που ξαναγράφτηκε και σώθηκε σε μας από προφορικές παραδόσεις και τις ιστορίες του Ν. Πολίτη, του Πατέρα της Λαογραφίας μας. Και τώρα με άλλη ματιά και με μοναδικό τρόπο θα μπει στις καρδιές και των πιο μικρών παιδιών. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ τα δικά μας παλιά παραμύθια, να συνειδητοποιούμε την ομορφιά, τη δύναμη του λόγου, της φαντασίας μια και του χρώματος της θάλασσας που ναι ζωή για όλους μας.
Κι έβαλε η Ίρις Σαμαρτζήτα χρώματα με μαγικά πινέλα και τούτη τη φορά και μας έπιασε μια νοσταλγία για εκείνα τα όμορφα κεντήματα των γιαγιάδων. Για τις φιγούρες τις τρανές των παραμυθιών, για την αξία της απλότητας που δεν παλιώνει και δεν χαλάει ποτέ!
Κι αν θέλετε να ακούσετε ζωντανά το παραμύθι σε έμμετρη μορφή από την φωνή της Αγγελικής, τότε απλά σβανάρετε τον κωδικό που θα βρείτε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου!
Για παιδιά από 4 χρονών!
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός