Στα Παραμύθια του Σαββάτου …της Ελένης Μπετεινάκη*
Σάββατο 30 Μαρτίουκαι ήταν μια μέρα που το Παιδικό βιβλίο φόρεσε τα καλά του.
Για φέτος οι υποψηφιότητες στις βραχείς λίστες έφτασαν τα 35 βιβλία, ξεχωριστά, ιδιαίτερα, αγαπημένα, τα περισσότερα. Και φυσικά «Τα παραμύθια του Σαββάτου» δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τόσο μεγάλη γιορτή.
Πέρα από τα βιβλία, τούτη τη μέρα βραβεύονται φορείς και άνθρωποι που με το έργο τους, εθελοντικό πάντα, υπηρετούν αβίαστα μα πιστά και συνεχώς το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Φέτος λοιπόν, από το νησί μας ξεχώρισαν δυο βραβεία. Διπλή και η προσωπική χαρά.
Ένα Βραβείο σε Νηπιαγωγό που εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου δόθηκε στην Άννα Στεφανουδάκηαπό το 4οΝηπιαγωγείο Κισάμου Χανίων.
Το άλλο βραβείο για Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στο «Βιβλιοδρόμιο» του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης (http://schoollibrary43.weebly.com, υπεύθυνη: Ελευθερία Καλούδη)
Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά το Δελτίο Τύπου και λίγο παρακάτω θα διαβάσουμε ξανά τα βιβλία που ξεχώρισαν και στην δική μας στήλη!
«Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη,πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 εκδήλωση για τον 53o εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Φέτος το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συμπληρώνει 50 χρόνια ενεργής εθελοντικής προσφοράς στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2018. Παράλληλα κηρύχθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2019 με το σύνθημα «Διαβάζω & Αλλάζω», την οποία συνδιοργανώνουν για τέταρτη χρονιά η ΕΝΕΛΒΙ, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Χορηγoί επικοινωνίας είναι το diastixo.gr και ο ΣΚΑΪ.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:
Ειδικές διακρίσεις :
Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα»για την συνολική τους προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται στον Gregory Maguire και στην Elizabeth Poe.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους χορηγούς του 36ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙΒΒΥ στην Αθήνα: ΟΣΔΕΛ, Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη», Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εταιρείες: ΙΚΕΑ, Κατώγι Αβέρωφ, Coca Cola Hellas A.E., Pelikan, AirotelGroup of Hotels, Sam Mills Hellas, Εθνικό Ωδείο, Ένωση Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ρήγας Φεραίος» και Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι».
Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς
Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη, δάσκαλο στο 2o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.
Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη, δάσκαλο στο 2o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Άρτεμη Αρχοντογεώργη,φιλόλογο στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής.
Αθλοθέτης: Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου:απονέμεται στην Άννα Στεφανουδάκη, νηπιαγωγό στο 4o Νηπιαγωγείο Κισάμου Χανίων.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση:απονέμεται στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στην Κική Δημητριάδου, για το πρόγραμμα «Ο Αδέσποτος».
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου: απονέμεται στην Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ ΑΜΚΕ.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου: απονέμεται στην Κατερίνα Μυλωνίδου, βιβλιοθηκονόμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτόχωρου.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στο «Βιβλιοδρόμιο» του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης (http://schoollibrary43.weebly.com, υπεύθυνη: Ελευθερία Καλούδη).
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
9.Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στους εθελοντές του 36ου Διεθνούς Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙΒΒΥ στην Αθήνα : Θοδωρή Αργυράκη, Δώρα Δόριζα, Εύη Καλλιονάκη, Βαρβάρα Καρζή, Ευαγγελία Κληρονόμου, Μαρία Κουτούπη, Κατερίνα Κουτσοσπύρου, Γιούλα Λυμπεράκη, Δήμητρα Μαναβή, Άσπα Μανώλη, Εύη Μυλωνά, ‘Αντζελα Παλαιολόγου, Αιμιλία Φουντούκη, Εύη Χρηστομάτη, Δήμητρα Φώτου, Δικαίο Χατζηπλή, και στα παιδιά Πάρι Τσαγγαίο, Μελίτη Τσαγγαίου και Άννη Μαρκοπούλου.
Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβεία σε δημιουργούς…
Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Σοφία Μαντουβάλου, για το βιβλίο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια, Εκδόσεις Πατάκη.
2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στις Cabassa Mariona (εικονογράφηση) και Σοφία Πανίδου (συγγραφή), για το βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Γεωργία Γαλανοπούλου,για το βιβλίο Οι Ψηλοκάραβοι,Εκδόσεις Πατάκη.
4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Βασιλική Νευροκοπλή, για το βιβλίο Ο μικρός μονομάχος,Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.
5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου»σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ναννίνα Σακκά – Νικολακοπούλου, για το βιβλίο Τα δάκρυα του Καραγκιόζη, Εκδόσεις Πατάκη.
6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου.
7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου»σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται στην Κατερίνα Λαγού για το βιβλίο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Εκδόσεις Ψυχογιός.
Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, η επιτροπή απονέμει κατά πλειοψηφία βραβείο στην εικονογράφο Μάρια Μπαχά, για την εικονογράφηση του βιβλίου Η γυναίκα που κοιμάται, Εύη Γεροκώστα (συγγραφή),Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Την ενδεκαμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Πρόεδρος), Μαρία Κουρκουμέλη (Υπεύθυνη Συντονισμού της Επιτροπής), Τόνια Αράχωβα, Πόλυ Βασιλάκη, Μαρία Δελάκη, Εύα Καλισκάμη, Αρετή Καράμπελα, Βασιλική Κατέρη, Γλυκερία Πλιάμπα-Φουντά, Ιωάννα Ρωμηού και Κατερίνα Στούρνα.
Όλα τα βιβλία ξεχωριστά καθώς και οι δημιουργοί τους συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές.
Στις επόμενες μέρες στα «Παραμύθια του Σαββάτου» θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα τα βιβλία που βραβεύτηκαν.
Για την σημερινή μέρα αναδημοσιεύομε την γνώμη μας για το πολυαγαπημένο βιβλίο της Γεωργίας Γαλανοπούλου : Οι Ψηλοκάραβοι, που κέρδισε το βραβείο «Φανή Αποστολίδου»σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου, με εικονογράφηση από την μοναδική Κατερίνα Χαδουλού!
Οι Ψηλοκάραβοι, Γεωργία Γαλανοπούλου, εικ :Κατερίνα Χαδουλού, εκδ.Πατάκη
Ο Μπάτης κι ο Βοριάς …Οι αέρηδες που παίρνουν τα λόγια των ανθρώπων αλλά δεν τα σκορπούν απλά τα φυλάσσουν για τις δύσκολες ώρες, για τις στιγμές που πρέπει να ακουστούν ξανά. Μια χώρα, ένα λιμάνι, ένας εγωιστής, παράλογος, ακαμάτης και σπάταλος βασιλιάς. Ένα νησί που δεινοπαθεί από τα καμώματά του. Οι συμβουλάτορες του βασιλιά το μόνο που θέλουν είναι η δική τους καλοπέραση. Κι ένας λαός [ου υπακούει, φοβάται, σιωπά και δεν αντιδρά. Η απερισκεψία διώχνει τη γνώση που κατοικεί στα γερασμένα κεφάλια κι η χώρα μένει ορφανή. Παράλογες διαταγές κι ανήκουστα φιρμάνια. Κι έρχεται η πείνα, η μιζέρια, η εγκατάλειψη της προσπαθείς, της ελπίδας, της χαράς. Φόβος που δύσκολα νικάται από τους δήθεν συνετούς. Φόβος που δεν γνωρίζουν τα νιάτα, τα παιδιά.
Κι έτσι καταφέρνουν να φέρουν ξανά την γαλήνη, την ομορφιά, τη δικαιοσύνη, την αγάπη τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα παραμύθια, το γέλιο και τη χαρά στον πονεμένο τόπο που θέλε εξόριστα όλα του τα καλά πίσω από το φαλακρό βουνό!
Και πια ιστορία δεν γεμίζει την ψυχή και ο μυαλό μαγεία κι ομορφιά σαν ξεκινά με εκείνο το χιλιοειπωμένο :Μια φορά κι ένα καιρό; Κι είναι το παραμύθι της Γεωργίας Γαλανοπούλου μοναδικό κι από εκείνα που διαβάζεις, ξαναδιαβάζεις και μπαίνεις κι εσύ στην ιστορία και γίνεσαι ένα με όλους τους ήρωες και αγωνιάς, και λυπάσαι και συλλογιέσαι και προχωράς. Ένα παραμύθι καταπληκτικό! Μια ιστορία τόσο παλιά όσο και σύγχρονη. Αλήθειες γραμμένες όπως λίγοι μπορούν να το κάνουν και μαγεία στο λόγο, στη σκέψη, στην πλοκή σε όλη τη ροή της ιστορίας των…αέρηδων. Πόσο «σήμερα» να χωρέσει σε ένα Ψηλοκάραβο; Σε ένα καράβι, σε όλα τα καράβια που ναι η ζωή μας; Μια ιστορία τόσο ξεχωριστή, αλληγορική και γεμάτη από συμπεριφορές, πράξεις και καταστάσεις που εικονίζουν και τη δική μας πραγματικότητα. Γεμάτο συμβολισμούς, γεμάτο συναισθήματα και καμπανάκια συνείδησης. Ιστορία που δεν σταματά ούτε στιγμή να μας θυμίζει την αξία των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν. Που γέρασαν, που έχουν την γνώση από εμπειρίες της ζωής, που αγαπούν αγνά και ξέρουν να ξεχωρίζουν πιο εύκολα το δίκαιο από το άδικο. Μια ιστορία για ανθρώπους που δεν κουράζονται κι ας περνούν τα χρόνια, που δεν σταματούν να ελπίζουν, να δημιουργούν ,να …ζουν! Μια ιστορία για τις φουρτούνες και τα παράλογα του κόσμου. Για την υπεροψία, την αλαζονεία, την κακοδιαχείριση των …Αρχόντων και των δημόσιων πόρων. Μια ιστορία που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Που θα συγκινηθούν, θα απορήσουν, θα συνειδητοποιήσουν διαφορές και ομοιότητες με το σήμερα, θα συναισθανθούν !
Ένα παραμύθι που μαγεύει με την ροή της αφήγησης, τον τόπο και το χρόνο και που συμπληρώνει απίστευτα η Κατερίνα Χαδουλού. Ίσως από τις πιο δυνατές, μοναδικές, εκπληκτικές εικονογραφήσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να δούμε με χρώμα τις εικόνες αλλά κι έτσι ασπρόμαυρες είναι έργα τέχνης μοναδικά.
Νομίζω πως είναι το παραμύθι της χρονιάς κι ας κυκλοφόρησε σε στο τέλος της προηγούμενης. Τέτοιες ιστορίες πρέπει να ταξιδεύουν σε όλα τα παιδιά, σε όλους όσους αγαπούν τα καλά παραμύθια και τέτοιες εικόνες δημιουργούν υψηλή αισθητική και φινέτσα σε κάθε παιδική ή ενήλικη σκέψη και ψυχή.
Η Γεωργία Γαλανοπούλουδίκαια θεωρείται μια από τις καλύτερες συγγραφείς που έχει ο τόπος μας. Κάθε παραμύθι της, γνωρίζουμε πως θα μας ταξιδέψει μοναδικά και θα μας πει όλες τις αλήθειες με ένα ιδιαίτερο τρόπο.
Όλοι να το ψάξετε τούτο το βιβλίο, όλοι να το διαβάσετε. Διπλή η μαγεία του από δυο ταλαντούχους ανθρώπους.
Η εν συναίσθηση στην πιο καλή της γραφή! Η τέχνη του παραμυθιού στην πιο καλή της ώρα.
Για παιδιά και μεγάλους!
(Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.grστις 19 Ιανουαρίου 2019 στα Παραμύθια του Σαββάτου)
Βραβείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ «Φανή Αποστολίδου»σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου.
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι μέλος ΙΒΒΥ Ελλάς, (Βραβείο IBBY «Κούλα Κουλουμπή» σε νηπιαγωγό 2015)