Quantcast
Channel: Ζητούνται Αναγνώστες!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1559

29η Φεβρουαρίου… Μία μέρα με τα πιο παράξενα έθιμα!

$
0
0


Μια μέρα ασυνήθιστη, παράξενη ….περίσσια! Γεμάτη παρατηρήματα, δεισιδαιμονίες , έθιμα και παράξενες προλήψεις.  Κι όμως είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες μόνο που την «συναντάμε » κάθε τέσσερα χρόνια!
Η λέξη δίσεκτο από ορθογραφική παρανόηση παραπέμπει στο «δυσοίωνο»– λόγω του αρχικού δισ-που συγχέεται με το φοβερό και τρομερό δυσ- (δυστυχία, δυσκολία, δυστοκία) 

Κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι
κι'έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν
( Του νεκρού αδελφού, δημοτικό τραγούδι)

Κι έχει γιορτή  ο Άγιος Κασσιανόςπου η παράδοση θέλει να  είναι τούτη η μέρα αφιερωμένη στους τεμπέληδες. Η ιστορία λέει πως πήγε κάποτε ο άγιος  και παραπονέθηκε στον Θεό γιατί δεν πρόσφεραν και σ’ αυτόν οι άνθρωποι τάματα και άλλες προσφορές όπως κάνανε ας πούμε στον Άγιο Νικόλαο. Ο Θεός κάλεσε τον  άγιο των θαλασσών να τον ρωτήσει τα συμβάντα κι εκείνος έφτασε βρεγμένος και ταλαιπωρημένος στην προσπάθειά του να βοηθήσει αυτούς που κινδύνευαν . Ο Κασσιάνος ήταν ντυμένος στα χρυσά και απολάμβανε τη θαλπωρή του παραδείσου. Τους είδε και τους δύο και κατάλαβε γιατί οι άνθρωποι τιμούσαν μόνο τον Άγιο Νικόλαο. Επέπληξε τότε τον Κασσιανό και όρισε να γιορτάζεται κάθε τέσσερα χρόνια για την οκνηρία του.
Και λένε πως τούτη τη μέρα τα ζευγάρια δεν κάνει να παντρεύονται ωστόσο ένα έθιμο πολύ διαδεδομένο στην Σκωτία και την Ιρλανδία αφήνει άφωνους τους περισσότερους που πιστεύουν σε προλήψεις και παρατηρήματα.  Η 29η Φεβρουαρίου είναι η μόνη μέρα που οι γυναίκες μπορούν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να ζητήσουν σε γάμο των άντρα των ονείρων τους.
Τούτη η παράδοση ψέματα  να ΄ν αι ή αλήθεια , όπως λένε στα παραμύθια, έχει τις ρίζες της στην Σκωτία του 1288 : Η Βασίλισσα Μαργαρίτα επέβαλε με νόμο αυτή τη δυνατότητα των γυναικών να προτείνουν γάμο στον άνδρα, ο οποίος μάλιστα αν αρνηθεί οφείλει να πληρώσει πρόστιμο που μπορεί να ξεκινά από ένα φιλί και να φτάνει σε ένα μεταξωτό φόρεμα ή μεγάλο χρηματικό ποσό. Αργότερα  επεκτάθηκε στην Γαλλία, την Ιταλία και (το 1600) στην Αγγλία, ενώ το βρίσκουμε και στο Μόντρεαλ του 1920.

«Στην Ιρλανδία η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα. Οι Ιρλανδοί όμως υποστηρίζουν πως οι ρίζες αυτού του παράξενου εθίμου βρίσκονται γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. όταν η Αγία Bridget απαίτησε από τον Άγιο Patrickνα δώσει στις γυναίκες μία μέρα κατά την οποία θα μπορούν να ζητούν εκείνες σε γάμο τον άντρα που θέλουν. Αρχικά ο Άγιος Patrick σκέφτηκε μία φορά κάθε 7 χρόνια, αλλά η Αγία Bridget του είπε κλαίγοντας πως δεν μπορεί να γυρίσει και να ανακοινώσει στις γυναίκες αυτή τη φρικτή πρόταση και ζήτησε μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Ο Άγιος Patrick δέχτηκε και τότε εκείνη εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα αυτό ζήτησε τον ίδιο σε γάμο. Όταν εκείνος αρνήθηκε, για να απαλύνει τον πόνο της τη φίλησε και της χάρισε ένα μεταξωτό φόρεμα. Έτσι γεννήθηκε αυτό το ιδιαίτερο έθιμο που κρατά μέχρι σήμερα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η παράδοση απαιτεί από τον άντρα αν αρνηθεί, να χαρίσει στη γυναίκα 12 ζευγάρια γάντια για να μπορεί να κρύψει την απουσία του πολυπόθητου δαχτυλιδιού. Στη Φιλανδία δε, ο άντρας αν αρνηθεί οφείλει να αγοράσει στη γυναίκα το ύφασμα για να φτιάξει εκείνη μια φούστα.Ο μύθος όμως προκύπτει και από την ιδιαιτερότητα που έτσι κι αλλιώς φέρει η 29η Φεβρουαρίου. Στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου η μέρα αυτή δεν είχε καμία νομική αναγνώριση. Θεώρησαν λοιπόν οι γυναίκες πως την ίδια μέρα δεν ισχύουν ούτε οι παραδόσεις, και συνεπώς ούτε η παράδοση που απαιτεί ο άνδρας να κάνει την πρόταση. Επιπλέον, η 29η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που «διορθώνει» το κενό και την ανακολουθία ανάμεσα στο ημερολογιακό έτος των 365 ημερών και τον πραγματικό χρόνο στον οποίο η γη ολοκληρώνει τον κύκλο της γύρω από τον ήλιο (365 ημέρες και 6 ώρες). Έτσι οι γυναίκες που φοβούνταν «μήπως μείνουν στο ράφι» εκμεταλλεύτηκαν τη μέρα για να ζητήσουν τον καλό τους σε γάμο, αν και ακούγεται κάπως σαν μέρα της απελπισίας.»*

Στο παραπάνω έθιμο και την ιδιαιτερότητα αυτής της ημέρας στηρίχτηκε και η ταινία «LeapYear» με τους Matthew Goode και την Amy Adams  που βγήκε στους κινηματογράφους  το 2010
 
Τέλος  σε τούτη την ημέρα έχει τις ρίζες της ο Τζόκερ που υπάρχει στις τράπουλες !

Κάποιο ιστορικοί πιστεύουν πως  τα 52 χαρτιά της τράπουλας αποτελούν την εξέλιξη ενός ετήσιου ημερολογίου (ανά εβδομάδα) που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι. Οι 52 κάρτες συμπλήρωναν ένα ημερολογιακό έτος. Το 53οφύλλο, ο Τζόκερ εκπροσωπούσε την 366η ημέρα του δίσεκτου έτους και κάλυπτε τον μονό αριθμό των 365 ημερών.

ΠΗΓΕΣ:
*Μηχανή του χρόνου,
huffingtonpost.gr
http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr/Ελένη Μπετεινάκη
Wikipedia.org

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/history

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1559

Trending Articles